Info Estetică

Astăzi,

Republica Moldova este renumită prin chirurgia estetică

 • La Clinica ”Dr. Cotea” se efectuează operații de înfrumusețare de la A la Z

      Clinica de chirurgie estetică ”Dr. Cotea” practică chirurgia specializată exclusiv pe tehnici tradiționale, dar și moderne neinvazive. Doctorul Viorel Cotea, fiind primul medic din Republica Moldova, specializat exclusiv în chirurgia cosmetică/estetică la Moscova, ca primul specialist al țării, și-a perfecționat tehnicile de lucru în cei peste 34 de ani de activitate, astfel încât are metode unice de lucru,  ce permit o foarte bună recuperare, dar și care reduc semnificativ timpul operatoriu. Ca urmare a acestei perfecționări continue, dr. Viorel Cotea, alături de echipa sa reușeşte să efectueze două, trei și chiar patru operații combinate, simultan. Doctorul Viorel Cotea pune accentul pe chirurgia frumuseții care a devenit astăzi sinonimul, pe bună dreptate, pentru chirurgia estetică. Așa cum un brand sau o muzică veche dăinuie peste timp, așa și chirurgia estetică – chirurgia frumuseții va exista veșnic. Și exact prin aceasta Republica Moldova este renumită în întreaga lume. Consultații se oferă GRATUIT pe e-mail viorelcotea@yahoo.com, unde sosesc zilnic întrebări din întreaga lume. De foarte multe ori este solicitată o a doua intervenție chirurgicală, după alți medici din diferite țări, incusiv Rusia, Franța. De aceea este foarte important să studiați înainte de a alege medicul – cine este, ce experiență are în domeniu, care este galeria foto etc. Clinica ”Dr. Cotea” este printre puținele clinici din lume care afișează prețul operațiilor all inclusiv fără ca pacientul/pacienta să aibă grija revenirilor la medic sau alte costuri auxiliare înainte și după operație. Și tot ca o particularitate, dorința doctorului Cotea a fost și este ca persoană internată la clinica domniei sale să se simtă aici ca acasă. Și cum întotdeauna revenirea acasă este cea mai dulce și frumoasă, cu siguranță, pacienții de azi ai clincii vor fi și pacienții de mâine.

                                                                                Ligia Beatrice Vasilescu

_______________________________________________________________________

Chirurgia estetică

O necesitate sau un moft?

   Ceea ce suntem, felul în care arătăm, modul în care ne simţim şi imaginea pe care o afişăm depinde doar de noi. De aceea, în fiecare zi, încercăm să arătăm cât mai bine, astfel încât să ne simţim perfect în pielea noastră. Dar ce se întamplă atunci când lucrurile degenerează şi anumite aspecte fizice nu sunt întocmai aşa cum ne dorim? Atunci când defectele fizice devin apăsătoare şi încep să schimbe comportamentul în societate, încrederea în sine sau afectează psihicul, atunci când cremele, unguentele sau diversele tratamente nu mai sunt de ajuns, femeile din lumea întreagă apelează la chirurgia estetică.

    Soluţia identificată de foarte multe femei este aceea de a apela la chirurgia estetică, fie ca este vorba despre un simplu implant sau o reducţie mamară, de aspirarea ţesutului adipos în exces sau fie doar de corectarea nasului sau a unor riduri.
Având în vedere aceste aspecte, putem spune ca intervenţia estetică este o necesitate în corectarea anumitor părţi ale corpului, modificate din cauza factorilor externi. Dar, când statisticile vorbesc de la sine despre intervenţiile chirurgicale estetice şi ne arată, potrivit unui studiu realizat de cotidianul britanic “The Telegraph”, ca 8 din 10 femei preferă să apeleze la slăbitul prin intermediul chirurgiei estetice, în loc să apeleze la regim sau la exerciţii fizice, acest aspect nu este deloc sănatos şi normal. Aici intervine moftul împotriva căruia luptă chiar şi medicii esteticieni.  Potrivit specialistului în chirurgie estetică, doctor Viorel Cotea “prima condiţie pentru pacienta care solicit abdomenoplastia, de exemplu, este să slăbească natural, prin regimuri bine stabilite din punct de vedere medical şi combinate desigur cu sala, respectiv exerciţiile fizice. Dacă pacienta refuză scăderea în greutate naturală, ca prim pas, înainte de a recurge la chirurgia estetică, se poate vorbi într-adevăr despre un moft şi nicidecum de o necesitate”.
Odată demarat dialogul medic-pacient se poate stabili cu exactitate cauza pentru care anumite persoane doresc o interventie chirurgicală estetică. De aceea, trebuie facută clar diferenţa între o interventie chirurgicală care este necesară şi una care reprezintă doar un moft pentru a fi în tendinţă cu ultimele noutăţi în materie de chirurgie estetică. Medicul îi va explica pacientului dacă operaţia solicitată este necesară sau nu. Foarte mulţi pacienţi, care s-au adresat la dr. Cotea, au fost nevoiţi să facă cale întoarsă. Unii dintre ei reprezintă categoria “moft”, în timp ce alţii vin după ce au trecut déjà printr-o intervenţie chirurgicală estetică nereuşită efecutată de alţi medici din aceeaşi specialitate, chiar şi din Franţa, Rusia etc.

Aflată la graniţa dintre necesitate şi „moft”, medicul decide, în final, ce este mai bine pentru pacient, pentru că vorba doctorului Cotea, chirurgia estetică înseamnă a “nu dăuna pacientului sau pacientei”, ci a face mai bine decât se vedea în aspectul solicitat iniţial.

( Ligia Beatrice Vasilescu/ligiabeatrice@yahoo.com)

 

Interviu VIOREL COTEA despre primele operaţii plastice realizate în Moldova, DEPENDENŢA de intervenţii estetice, mutilarea prin mastectomie, riscuri şi exagerări

A înfiinţat serviciul de chirurgie cosmetică în Republica Moldova, în anul 1987. Este vorba despre primul chirurg plastician de la noi din ţară, Dr. Viorel Cotea. Are în spate peste 29 de ani de activitate şi peste 35 ooo de operaţii plastice efectuate cu succes.

Am vorbit cu Dr. Viorel Cotea despre cele mai periculaose, dar şi cele mai solicitate operaţii plastice din ţară, de către femei, dar şi bărbaţi.

De asemenea, chirurgul plastician ne-a vorbit despre exagerările şi dependenţa de operaţii plastice şi despre nevoia intervenţiei psihologilor şi psihiatrilor înainte şi după operaţie.

Află de ce Dr. Viorel Cotea nu agrează mastectomia, ultimele tendinţe în chirurgia plastică, despre implantul cu silicon în gambe, fese şi sâni, dar şi despre operaţia de schimbare de sex.

EPRESA: De unde pasiunea pentru chirurgia plastică?

Viorel Cotea: Nu este vorba neapărat de o pasiune. Am absolvit facultatea de medicină din Chişinău în anul 1984, ulterior am făcut secundariat clinic în chirurgie maxilo-facială la spitalul Republican, după care mi-am continuat profesia la Spitalul de Urgenţă, de asemenea în chirurgie maxilo-facială.

În 1987, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, am plecat la Moscova, unde am făcut o specializare în domeniul chirurgiei estetice, ca să inaugurez şi în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească acest tip de serviciu, chirurgie cosmetică i se spunea pe atunci.

La Chişinău a fost deschisă a treia clinică din fosta Uniune Sovietică, una fiind la Moscova, iar alta la Sankt Petersburg.

Serviciile se ofereau contra cost, bineînţeles la un preţ simbolic. Ţinând cont de faptul că pe atunci salariul mediu constituia 100 şi ceva de ruble, o operaţie plastică costa aproximativ 50 de ruble. Prin urmare, un salariat îşi putea permite o asemenea intervenţie chirugicală.

Am activat în această clinică cinci ani, după care împreună cu ceilalţi colegi ne-am continuat activitatea într-o altă clinică din Chişinău, timp de zece ani.

Ulterior, în anul 2010, mi-am înfiinţat propria clinică de chirurgie plastică.

IMG_6593

EPRESA: Atunci, la început, erau multe persoane care îşi doreau operaţii plastice?

Da, erau mulţi pacienţi. Rândul de aştepare ajungea la un an. Oamenii erau foarte deschişi faţă de acest nou serviciu medical, inaugurat în anul 1987.

EPRESA: Care sunt primele întrebări pe care la puneţi unei persoane care solicită operaţii plastice?

Viorel Cotea: În primul rând, vreau să ascult doleanţele pacientului. De multe ori, pacientul mă întreabă pe mine: “Doctore, ce vedeţi la mine? Ce trebuie să schimb?”

E foarte important să cunoşti ce îl nemulţumeşte pe pacient, după aceasta putem decide împreună ce putem face în această privinţă.

EPRESA: Cum abordaţi problema în momentul în care vedeţi că pacientul exagerează şi că, în realitate, nu are nevoie de o intervenţie chirurgicală?

Viorel Cotea: În asemenea cazuri, încerc să-i argumentez pacientului de ce nu ar avea nevoie de o intervenţie anume.

Am câţiva pacienţi de care nu pot scăpa nicidecum. Pe parcursul a 15-20 de ani, aceştia continuă să revină şi să solicite operaţii plastice. O văd ca pe o metodă de relaxare.

EPRESA: Câte operaţii plastice realizaţi pe zi? 

Viorel Cotea: În medie realizez 15 operaţii pe săptămână, aproximativ 2-3 operaţii pe zi.

EPRESA: Cine apelează cel mai des la operaţii plastice, femeile sau bărbaţii? Care este proporţia?

Viorel Cotea: 95% dintre pacienţi sunt femeile, iar restul bărbaţi. În occident procentul barbaţilor este mai mare decât la noi.

IMG_6626

EPRESA: Care sunt operaţiile cele mai solicitate?

Viorel Cotea: Rinoplastia, tehnica chirurgicală care restructurează şi redă forma naturală a nasului, este una dintre cele mai solicitate operaţii de către pacienţii bărbaţi. De asemenea, aceştia mai solicită şi otoplastia, intervenţie chirurgicală la nivelul urechilor. Bărbaţii după 40-50 de ani, solicită lifting-ul facial, dar şi blefaroplastia folosită, de obicei, pentru îndepărtarea excesului de piele, a pungilor de sub ochi, ridicarea colţului extern al ochiului sau în anumite instanţe se face în paralel procedura de ridicare a sprâncenelor căzute.

În cazul femeilor, pe primul loc se situează rinoplastia, ca şi în cazul bărbaţilor, după care vin operaţiile de mărire, ridicare şi mai rar micşorare a sânilor. De asemenea, tot mai multe femei solicită abdomenoplastia, cu ajutorul căreia se îndepărtează excesul de piele şi grăsime de la nivelul abdomenului inferior şi liposucţia.

EPRESA: Care este operaţia cea mai dificilă pe care aţi realizat-o până acum?

Viorel Cotea: Fiecare operaţie în parte prezintă un grad de dificultate. În general, chirurgia plastică este dificilă. Fiecare pacient vine la noi sănătos, iar noi avem responsabilitatea să-i păstrăm sănătatea şi frumuseţea exterioară.

EPRESA: Din cele 35 000 de operaţii realizate până acum, au fost printre ele şi eşecuri?

Viorel Cotea: Complicaţii, da, au fost. Mai ales în primii ani de activitatea la Spitalul Dermatologic Republican. Vorbim despre complicaţii postoperatorii, în ceea ce ţine de cicatrizare.

EPRESA: Există riscul ca pacientul să-şi piardă viaţa în timpul unei operaţii estetice? Aţi avut asemenea cazuri?

Viorel Cotea: Există riscul de deces ca şi în oricare altă operaţie. Pacientul poate fi supus unui atac cerebral subit sau poate suferi şoc anafilactic ca urmare a unor reacţii alergice. Însă toate acestea pot fi prevenite prin efectuarea unor analize şi investigaţii medicale, în ceea ce priveşte pacientul nostru, înainte de operaţie.

IMG_6640

EPRESA: Aţi refuzat vreodată un pacient? De ce?

Viorel Cotea: Da, am refuzat şi refuz în cazul în care pacientul nu are nevoie de operaţii plastice sau în cazul unor devieri psihice. În asemenea cazuri, avem psiholog şi psihiatru care consultă pacienţii respectivi.

EPRESA: Sunt cazuri în care o operaţie estetică nu vindecă doar o cicatrice sau corectează un anumit defect, ci vindecă un complex. Putem spune că persoana capătă mai multă încredere după operaţia estetică?

Viorel Cotea: Majoritatea pacienţilor se simt mai fericiţi şi mai împliniţi după operaţia plastică, din punct de vedere psihic, sexual, profesional şi social.

Deobicei mă străduiesc ca schimbările să nu fie foarte vizibile iniţial, astfel încât cei din jur să nu fie şocaţi şi să provoace şoc pacientului. După operaţie, apropiaţii pacientului susţin că observă schimbări în bine, însă nimeni nu realizează că acesta a fost supus unei operaţii plastice.

EPRESA: Sunt pacienţi care au nevoie de consiliere psihologică postoperatorie?

Viorel Cotea: Avem şi această categorie de pacienţi, care au nevoie de consiliere psihologică după operaţie, pentru a se obişnui cu schimbarea şi a accepta noua înfăţişare.

EPRESA: Dacă ar fi să facem o comparaţie între chirurgia plastică de la noi şi cu cea din alte ţări europene, cum ar fi Franţa, Germania, Italia, cum ne poziţionăm noi în raport cu ei?

Viorel Cotea: Nu aş putea spune că ne-am afla pe o treaptă inferioară. Tehnologiile şi tehnicile sunt aceleaşi, implementate la nivel internaţional, nivelul profesionalismului, de asemenea, este înalt.

EPRESA: Care sunt ultimele tendinţe, la nivel mondial, în lumea chirurgiei plastice?

Viorel Cotea: Aici vreau să menţionez cazul Angelina Jolie şi mastectomia, care are ecou şi în Republica Moldova. Tot mai multe paciente sună şi se interesează de mastectomie şi de procedura de reconstrucţie a sânilor după intervenţie.

Deobicei, în cazul mastectomiei se îndepărtează areola şi mameloanele, or aceste lucru, din punctul meu de vedere este o mutilare.

IMG_6642

EPRESA: Sunt mulţi pacienţi care apelează la implant de gambe? Ce presupune această procedură?

Viorel Cotea: Aplicarea metodei de protezare a membrelor inferioare cu proteze de silicon cu gel cohesiv înalt, pentru corecția dismorfiei gambelor, este o metodă estetică modernă, capabilă să ofere un confort  psihologic major pacienților. Este o metodă minim invazivă ce păstrează integritatea anatomică a ţesuturilor musculo-aponevrotice.

EPRESA: Dar implantul cu silicon în fese?

Viorel Cotea: În cazul împlantului cu silicon în fese există riscul ca acesta să se spargă, pentru că zona este utilizată intensiv pentru activităţi ca mers, şezut.

De asemenea, pacientul trebuie prevenit că în aceste zone sunt interzise injecţiile intramusculare.

În Republica Moldova nu este foarte solicitată această operaţie.

PRESA: Care este poziţia DVS. vizavi de mărirea sânilor prin transplant de grăsime proprie? Se practică şi în Republica Moldova ? O recomandaţi?

Viorel Cotea: Eu am practicat această metodă prin anii 1980-1990. Grăsimea se absorbe treptat, iar după jumătate de an este nevoie de o nouă intervenţie. Există riscul ca aceste celule să genereze formarea chisturilor, care se elimină doar prin intervenţie chirurgicală.

Eu prefer să recomand implantul cu silicon în detrimentul procedurii anterior menţionate.

EPRESA: Se spune despre botox că este minunea antiaging a secolului XXI. Ce alte tratamente pentru reîntinerirea facială recomandaţi femeilor trecute de 35-40 de ani?

Viorel Cotea: Toxina botulinică este cea mai eficientă metodă de eliminare a ridurilor. Deşi mai sunt şi filler-ele, substanţe cu efect de umplere a ridurilor, cum ar fi acidul hialuronic. Această procedură se repetă după jumătate de an sau un an, desigur, dacă doreşte pacientul.

Bisturiul îl recomandăm pacienţilor trecuţi de 40 de ani.

EPRESA: S-au realizat în Republica Moldova operaţii plastice de schimbare de sex?

Viorel Cotea: Acum câţiva ani au existat cazuri în care doi bărbaţi au solicitat operaţie pentru schimbare de sex. Doar că nu este atât de simplu, iar pentru finalizarea unei asemenea schimbări sunt mai multe etape de parcurs. În primul rând, pacientul trebuie să obţină aprobarea psihiatrului, iar acesta trebuie să declare cum că, într-adevăr, pacientul se află în deplinătatea facultăţilor mintale şi are nevoie de asemenea operaţie.

Cele două cazuri înregistrate la noi nu au fost finalizate, deoarece pe parcurs au survenit anumite complicaţii.

IMG_6608

EPRESA: După părerea şi experienţa DVS, care este cea mai complicată operaţie estetică?

Viorel Cotea: Toate operaţiile plastice sunt complicate, dar mai ales cele care sunt la vedere.

EPRESA: Când putem spune despre un chirurg plastician că este profesionist? După câţi ani de experienţă?

Viorel Cotea: După cel puţin cinci ani de operaţii zilnice putem spune că un chirurg plastician se clasifică în categoria profesioniştilor competenţi.

EPRESA: Chirurgul plastician este un om de artă. Sunteţi de acord cu această afirmaţie?

Viorel Cotea: Chirurgul plastician trebuie să creeze frumosul aşa cum îl percep pacienţii, or acest lucru poate fi considerat artă.

EPRESA: Care ar fi definiţia frumuseţii?

Viorel Cotea: Eu încă nu am găsit definiţia frumosului şi nu cred că altcineva poate defini cu exactitate frumosul.

Parametrii 90-60-90, reprezintă un echilibru în ceea ce priveşte proporţia dintre talie, partea superioară şi cea inferioară, nu neapărat dimensiunile ideale.

Autor: Marcu Nicoletta

_____________________________________________________________________________________________

EXCLUSIV! „Moldovencele vor să semene cu divele de la Hollywood” // FOTO

doctorChirurgul estetician, Viorel Cotea, spune că pacientele lui îşi doresc buze ca ale Angelinei Jolie şi sâni ca ai Pamelei Anderson

Viorel Cotea (51 ani) este director medical și fondator al Clinicii „Doctor Cotea”. Are peste 29 de ani de activitate în domeniul chirurgiei estetice şi de-a lungul carierei sale a efectuat vreo 35 de mii de operaţii plastice care le-au redat încrederea în sine celor complexaţi de aspectul lor. Într-un interviu pentru APROPO, doctorul estetician a vorbit despre activitatea lui zilnică şi dorinţele moldovencelor în materie de frumuseţe.

   În copilărie se visa cosmonaut, iar imaginaţia lui de copil îi desena în minte scene în care el, eroul, descoperea splendorile şi tainele universului. Dar cum provine dintr-o familie de medici, nu avea cum să observe doar strălucirea stelelor şi să ignore tradiţiile familiei. Aşa că, după absolvirea şcolii medii, Viorel Cotea a depus actele la Universitatea de Medicină din Chişinău. De acolo a început calea lui spre perfecţiune în domeniul chirurgiei.

Medicina cere timp

În anii ’90, în R.Moldova ramura chirurgiei estetice lipsea cu desăvârşire. Viorel Cotea a fost unul dintre primii specialişti care a adus acest domeniu în ţara noastră.
„După ce am absolvit rezidenţiatul clinic în chirurgie maxilo-facială, am lucrat timp de un an la Spitalul de Urgenţă. Iar în 1987, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, am plecat la Moscova, unde am făcut o specializare în domeniul chirurgiei estetice, ca să aduc această ramură a medicinei şi în ţara noastră. Astfel am devenit primul medic din R.Moldova specializat în acest tip de chirurgie”, ne-a declarat medicul.

Nu erau specialişti

După ce a revenit de la Moscova, a fost angajat în calitate de şef de secţie, sectorul Chirurgie cosmetică, la Dispensarul Dermatologic Republican.
„Primii ani au fost mai grei, pentru că lucram într-un domeniu nou şi nici nu aveam cu cine să mă consult. De aceea, pentru a afla răspunsuri la unele întrebări, dar şi pentru a mai acumula experienţă, în anii ce-au urmat am făcut specializări în România şi Franţa, ţări cu experienţă în domeniu”, ne spune domnul doctor.
Dar la Dispensarul Dermatologic unde lucra, erau internaţi pacienţi cu diverse maladii, ceea ce-i nemulţumea pe mulţi dintre pacienţii lui Viorel Cotea.
„Ei îşi doreau maximă discreţie, iar pe holurile spitalului puteau întâlni persoane cunoscute. De aceea mi-am propus să creez o clinică specializată. De-a lungul anilor mi-am făcut clienţi fideli, care mă îndemnau să-mi deschid propria instituţie medicală într-un loc ferit de ochii lumii. Astfel, în 2010 mi-am deschis propria clinică, la care în prezent lucrează zece specialişti”, povesteşte medicul estetician.

Operaţiile de mărire a sânilor, în topul preferinţelor

  Dacă n-a dat Dumnezeu, repară bisturiul doctorului Cotea! Chirurg estetician cu experienţă, acesta a făcut până acum mii de operaţii de întinerire, liftinguri faciale, rinoplastie, schimbarea formei buzelor, urechilor, mărirea sânilor ş.a.
„Cele mai solicitate operaţii sunt rinoplastiile, eliminarea pe cale chirurgicală a ridurilor şi mărirea sau schimbarea formei sânilor la femeile care au născut. Chiar dacă se vehiculează că majoritatea reprezentantelor sexului frumos vor să-şi mărească sânii, pot să vă asigur că o treime din operaţiile pe care le-am făcut au fost de micşorare a acestora, deoarece pe unele doamne le deranjează greutatea prea mare a bustului”, explică medicul estetician.
Pentru acest gen de operaţie, preţurile sunt destul de piperate – de la 4000 la 5000 de dolari, în dependenţă de implantul folosit: „Noi utilizăm implanturi mamare din America, din acest motiv tarifele sunt în dolari. În pofida preţurilor, majoritatea clienţilor noştri sunt oameni simpli. Vedetele pleacă peste hotare pentru a nu fi deconspirate”.

doctor Cotea

Între mit şi adevăr

Sondajele arată că mai mult de 95% dintre femei au nemulţumiri legat de chipul sau corpul lor, iar pe multe dintre acestea nu le sperie ideea să apeleze la serviciile chirurgilor esteticieni. Dar de la gând la faptă este cale lungă şi mai ales apar o mulţime de întrebări. Ce va fi după operaţie? Care vor fi consecinţele?
„Majoritatea femeilor care îşi doresc mărirea sânilor pe cale chirurgicală vin din start cu idei preconcepute. De exemplu, că nu vor mai putea alăpta vreodată. Greşit! Implanturile se introduc sub muşchiul sânului, aşa că nu au nicio legătură cu lactaţia. Se vorbeşte adesea şi despre cicatricile care rămân după operaţie. Adevărul e că după un an acestea se vindecă atât de bine încât rămân doar nişte mici vergeturi. Iar datorită ultimelor inovaţii în chirurgia estetică, implanturile nu mai trebuiesc schimbate. Şi al treilea mit: unii dintre clienţii mei cred că liposucţia îi va ajuta să slăbească. Nu, căci aceasta e doar o operaţie de corectare a siluetei”, menţionează doctorul.
Asemenea intervenţii însă au şi părţile lor mai puţin plăcute. Căci, deh!, frumuseţea cere sacrificii.
„Mai întâi, pacienta trebuie să poarte, timp de o lună, un sutien special, iar în în următoarele două luni nu are voie să facă niciun fel de efort fizic, nici măcar să şofeze. În caz contrar pot apărea hemoragii, iar operaţia va trebui repetată”, atenţionează specialistul.

E perfecţionist

Regula de aur de care se conduc angajaţii clinicii dr. Viorel Cotea este ca pacientul să nu plece acasă mai urât decât a venit. Chiar dacă are o experienţă de aproape trei decenii, chirurgul recunoaşte că înainte de orice operaţie are emoţii.
„Ca să acceptăm să efectuăm o intervenţie chirurgicală, condiţia de bază este să existe necesitatea acesteia, măcar în proporţie de 30%. După operaţie, pacientele suferă adesea de depresie, perioada de recuperare durând mai mult de un an. Cele mai dificile operaţii sunt cele în care trebuie să repari greşelile altor medici, inclusiv din clinici cu renume mondial. De ce încă mai am emoţii înainte de fiecare operaţie? Pentru că vreau ca rezultatul muncii mele să fie perfect. Totuşi, cred că pacientul îşi face mai multe griji decât medicul”, spune chirurgul estetician.

Soţia sa – femeia ideală

Doctorul are, în mediu, câte două operaţii pe zi, iar majoritatea pacientelor sunt gata să se despartă de bani doar ca să arate… „ca vedetele de la Hollywood”.
„Clientele care vin la mine îmi cer să le fac buze sau nas ca al Angelinei Jolie ori sâni ca ai Pamelei Anderson. Sincer, eu nu văd nimic frumos la astea două”, spune zâmbind doctorul.
Femeia ideală, în viziunea doctorului, este soţia sa, la care nu ar schimba nimic.
„Ea are studii de jurnalistă şi juristă, dar lucrează alături de mine, la clinică. Mi-a dăruit  doi copii frumoşi, doi băieţi. Eu sunt pentru chirurgia estetică doar în cazul în care necesitatea acesteia e argumentată. În cazul soţiei mele nu-i văd rostul”, mărturiseşte Viorel Cotea.
Cu toate că şi-ar putea permite să călătorească în orice colţ al lumii, doctorul nu este amator de destinaţii exotice.
„Nu-mi plac călătoriile la distanţe lungi. Destinaţia mea preferată e România, pentru că până acolo merg cu maşina. Iar o zi la pescuit mă relaxează cel mai bine”.
Pentru femeile din R.Moldova dr. Cotea are un sfat:
„Dacă nu e neapărat nevoie de intervenţia chirurgului estetician, evitaţi-o! Am întâlnit multe paciente care la 30 de ani îşi doresc operaţii de întinerire a feţei. Dar este-o vorbă din popor: de şapte ori măsoară şi o dată taie. Mai ales dacă e vorba de bisturiu”.

Veronica VLADEI/Foto: Arhiva Personala

Articol preluat din Apropo Magazin, supliment Jurnal de Chișinău

 

Pentru a recurge la chirurgia estetică

Cum să ne alegem medicul și clinica

Indiferent unde suntem. În țară sau străinătate. București, Iași, Piatra Neamț, Moscova sau Paris.  La un moment dat în viață dorim o schimbare de look radical și ne gândim să alegem metoda chirurgicală. De ce? Este rapidă, sigură, evidentă, reală. Alte metode, alternative, înseamnă foarte multe eforturi, timp îndelungat iar rezultatele finale nu întotdeauna sunt cele dorite, așteptate. Sau în alt caz – sunt de scurtă durată.

Dar cum alegem medicul?

 • Ne-au spus cunoscuții, prietenii, rudele, oamenii apropiați sau nu, dar care au trecut prin mâna medicului chirurg estetician;
 • Am văzut rezultatele – personal, la oamenii cărora le-a fost schimbată fizionomia, dar și viața;
 • Galeria foto – rezultatele ”mâinii” medicului chirurg estetician;
 • Anii de experiență ai medicului, care își spun ”cuvântul” vizibil;
 • Recomandarea altui medic, de familie sau altă specialitate;
 • Propria alegere după studiu de piață, propriu, timp de o săptămână, o lună, până la un an;
 • Nu în ultimul rând întâlnirea, personal, face-to-face, ultima care va încununa actul decizional.

Și cum alegem clinica?

 • După spusele cunoscuților, apropiaților – metoda indirect;
 • Studiul on-line;
 • Vizualizare personală, directă;
 • Afinitate, după caracterul propriu;
 • Dorința de intimidate;
 • Feelingul personal;
 • Câmpul energetic;
 • Adresabilitatea și experiența în domeniu.

ATENȚIE!

Clinicile au dreptul de a selecta pacienții. Dacă o persoană se adresează medicului specialist  fără lipsă de respect, bun simț și nu dă dovadă că are cei șapte ani de acasă, poate fi refuzată.

De asemenea, dacă ținuta lasă de dorit, de asemenea, potențialului pacient i se poate spune că nu îi este indicată operația.

Tinerețe fără bătrânețe. Nu este un basm, este o realitate. Muncim pentru aceasta și trăim cu acest scop.  În țară și peste hotarele ei.

Ce interesează un om? Sănătatea, frumusețea, locul de muncă asigurat, casa, familia și desigur, una sau două mașini…Frumusețea este pe lista și are locul ei asigurat, prioritar. Pentru că, fără de ea, nimic nu putem avea în viață, nici sănătate, care depinde de starea psihică, nici familie, nici serviciu, nici casă și nici masă.

 

                                                                      Ligia Beatrice Vasilescu

                                                                      ligiabeatrice@yahoo.com

 

Clinica „Dr. Cotea”, locul unde te simţi ACASĂ

clinica roz

În Chişinău există o clinică medicală despre care se spune că este locul perfect pentru a îmbina „utilul cu plăcutul”. Utilul, pentru că aici se adresează toţi cei care au nevoie de o schimbare în înfăţişarea lor. Plăcutul deoarece aici este locul unde te simţi ACASĂ.

Aşezată într-o locaţie ideală – aproape de centrul oraşului Chişinău, dar într-o zonă liniştită, clinica oferă servicii de chirurgie estetică ca de exemplu – rinoplastie, lifting facial, mărirea sânilor cu implante generaţia III şi IV ale brandului „Mentor” (licenţiat pe teritoriul R. Moldova, care oferă Certificat de garanţie Lifetime), altele (a se vedea site-ul www.neogen.md şi www.chirurgie-estetica.md). Pentru fiecare pacient, clinica oferă pachete de servicii cu „all inclusive”, ceea ce înseamnă un confort suplimentar în plus. Concepută ca exclusivitate pentru frumuseţea obţinută “pe muchie de cuţit” (aceasta fiind de altfel şi tinereţea fără bătrâneţe…), clinica oferă intimitatea de care fiecare dintre noi are nevoie. Clinica nu este mare, dar este exact ceea ce trebuie pentru ca schimbarea să fie, în final, exact aceea pe care o dorim. Din acest motiv pacienţii clinicii sunt în primul rând pacienţii care vin de peste hotarele Republicii Moldova, din cele mai diferite colţuri ale lumii, căutând un loc mic, unde atât frumuseţea cât să ei să fie ACASĂ. În 28 de ani de experienţă, doctorul Viorel Cotea, dacă a făcut frumoasă o „mamă”, aceasta neaparat a revenit cu „fiica” şi tot aşa….Aceasta fiind de fapt un plus la conceptul de chirurgie estetică ACASĂ. Şi încă o precizare – la doctorul Cotea rezervările sunt efectuate cu cel puţin o lună înainte.  Semn că este solicitată atât mâna chirurgului, cât şi locaţia clinicii, cu tot confortul, stabilitatea şi siguranţa de care fiecare dintre noi avem nevoie la un moment dat.

Tel. (+373 22) 288 726

GSM (+373 69) 585 494

 

 Unde, când și ce dar mai ales de ce ?  

IMG_3573

 La Clinica „Doctor Cotea” sunt efectuate toate tipurile de operaţii de înfrumuseţare de la A la Z

 •  Începând cu nasul, urechile, pleoapele, până la mărire de sâni şi nu numai…

    Se spune că frumuseţea este veşnică…Da, dacă trecem pe la chirugul estetician, mai devreme sau mai târziu. Dacă aveţi norocul şi ocazia să vă consultaţi cu doctorul Viorel Cotea, care are o experienţă de peste 29 de ani în domeniu, puteţi avea surprinderea să vi se spună că nici nu este necesară o operaţie de înfrumuseţare în cazul dumneavoastră. Sau, în cel mai bun caz, vi se poate spune simplu: “Reveniţi peste vreo 2-3 ani”. Dar, cel mai bine ar fi să mergem astăzi să stăm de vorbă cu doctorul Viorel Cotea, medicul care a schimbat mii de vieţi în adevăratul sens al cuvântului. Pentru că, dacă ar fi să începem o viaţă nouă, drumul porneşte din strada Lomonosov, Chişinău, Republica Moldova, de la clinica ce îi poartă numele doctorului Cotea.

1.După 26 de ani aţi avut iniţiativa de a crea ceva inedit şi anume o clinică specializată totalmente în chirurgie estetică. De ce credeţi că era nevoie de o astfel de clinică, exclusivistă, la Chişinău? 

Am creat ceva nou pentru pacienţi, nu pentru mine. După mai mult de două decenii, ştiam ce le trebuie, ce le lipseşte pacienţilor mei. Consider că am acoperit un gol existent în domeniu. Culoarul strâmt al chirurgiei estetice l-am ocupat noi. Exclusivitatea cere calitate. Când am pornit la drum am avut la bază trei cuvinte  – siguranţă, calitate şi garanţie. Traduse, aceste cuvinte înseamnă stimă faţă de pacient şi încredere reciprocă.

2. Enumeraţi câteva dintre noutăţile pe care le-aţi lansat pe piaţă odată cu deschiderea clinicii dumneavoastră? 

Intimitate deoarece pacientul nu trebuie să se confrunte cu alte specialităţi medicale, cu persoane bolnave, suferinde. Servicii hoteliere de cinci stele. Vii, te internezi, nu ai grija cazării atât înainte, cât şi după operaţie. Medicul chirurg stă la dispoziţia pacientului 24 de ore din 24. Contract de garanţie, real, documentat. Iar exemplele ar putea continua.

3. De ce se spune domnule doctor că sunteţi cel mai bun specialist în “nasuri”, aşa cum vă descriu chiar şi colegii dumneavoastră din acelaşi domeniu? 

Simplu, pentru că nasurile se văd, sunt la suprafaţă, nu? Fiind una dintre operaţiile mai complicate, este foarte greu să camuflezi o nereuşită în cazul rinoplastiei.

Dar impanturile mamare  nu se văd pentru că nimeni nu umblă cu bluza ridicată pe stradă. Dacă totuşi « cortina » este ridicată, adică bluza, nu deosebeşti sânii implantaţi de mine, de cei naturali.

4.Apropo de implante , pentru că suntem la acest capitol, ce fel de proteze mamare recomandaţi pacientelor dvs. care doresc un bust mai generos ?

Mentor, generaţia III cel mai des. Din experienţa mea, americanii sunt cei mai buni producători. Oferim pacienţilor un « Lifetime », un certificat original, de la producător (USA), de garanţie pe viaţă. Desigur, eu ca medic recomand schimbarea implantelor la un moment dat, dar sincer vorbind în peste 15 ani de când folosesc numai « Mentor » nu s-a întors nimeni să solicite o schimbare. Însă, cu părere de rău, în cazul protezelor ale altor producători, alţii decât Mentor, schimbarea se solicită foarte des şi repede, uneori chiar la puţin timp după operaţie.

5.Ştim că există cazuri când refuzaţi pacienţii la operaţii. De ce nu toţi cei care vin sunt acceptaţi de dumneavoastră?

Pentru că nu este cazul. Nu operez de dragul unui câştig material, mai presus fiind satisfacţia morală. În acelaşi timp, urmez şi sfaturile lui Hipocrate, cel mai important fiind « să nu dăunezi vieţii şi sănătăţii » pacientului.

6.Să vorbim un pic şi despre tarife – ce ne puteţi spune dspre acestea având în vedere raportul  calitate-preţ. Faceţi şi o paralelă comparativă cu alte clinici din România, Rusia, Ucraina şi de ce nu, chiar şi Europa.

Tarifele sunt afişate în dolari de la 550 până la 3600. În preţ sunt incluse materialele consumabile de cea mai bună calitate, unice, aduse special pentru pacienţi din USA – stabilizator implant, de exemplu. Noi practicăm şi discounturi, în funcţie de anumite situaţii – prima adresare, altele. Ţinând cont de calitate, condiţii excepţionale, dar şi de garanţia operatorie şi post operatorie, aceste tarife practicate de noi sunt foarte mici. Comparativ cu alte ţări europene sau chiar din CSI, la noi, preţurile sunt mici doarece includ un profit minim.

7. Ştim şi noi domnule doctor că o cât de mică schimbare înseamnă aerul pe care îl respirăm, oxigenul, prelungirea vieţii, precum şi a tinereţii. Dacă în suflet suntem tineri, de ce nu s-ar vedea acest lucru şi pe faţa sau corpul nostru. Pentru că am ajuns la  final, ce credeţi domnule doctor că doresc femeile? Sau ce vor de fapt cei care apelează la chirurgia estetică?

Se schimbă totul, viaţa, casa, respectul, redarea încrederii în sine. Realizare, împlinire. Reuşită. Pe toate planurile fizic, psihologic, moral, spiritual.

Schimbarea este firească, de vârstă, normală, naturală.  Îmbătrânirea îşi are cursul ei firesc. Şi atunci operaţia de chirurgie estetică se impune ca o necesitate.

10. Cum descrieţi în câteva cuvinte chirurgia pe care o practicaţi?

Chirurgie care necesită cea mai mare atenţie, atraumatică. Aici omul vine şi pleacă sănătos. Pacientul nostru este un om mulţumit şi împlinit. Echipa de asistente şi cadre medicale, cu o vastă experienţă în domeniu, acordă o mare atenţie pacientului. Au fost pregătite la cel mai înalt nivel şi rezultatele sunt evidente. Pacientul se simte la noi ca acasă. Şi apoi, pleacă de aici cu o stare de spirit extraordinar de bună.  El este pregătit să „mute” şi munţii din loc dacă trebuie.

Chirurgia estetică

O necesitate sau un moft?

   Ceea ce suntem, felul în care arătăm, modul în care ne simţim şi imaginea pe care o afişăm depinde doar de noi. De aceea, în fiecare zi, încercăm să arătăm cât mai bine, astfel încât să ne simţim perfect în pielea noastră. Dar ce se întamplă atunci când lucrurile degenerează şi anumite aspecte fizice nu sunt întocmai aşa cum ne dorim? Atunci când defectele fizice devin apăsătoare şi încep să schimbe comportamentul în societate, încrederea în sine sau afectează psihicul, atunci când cremele, unguentele sau diversele tratamente nu mai sunt de ajuns, femeile din lumea întreagă apelează la chirurgia estetică.

    Soluţia identificată de foarte multe femei este aceea de a apela la chirurgia estetică, fie ca este vorba despre un simplu implant sau o reducţie mamară, de aspirarea ţesutului adipos în exces sau fie doar de corectarea nasului sau a unor riduri.
Având în vedere aceste aspecte, putem spune ca intervenţia estetică este o necesitate în corectarea anumitor părţi ale corpului, modificate din cauza factorilor externi. Dar, când statisticile vorbesc de la sine despre intervenţiile chirurgicale estetice şi ne arată, potrivit unui studiu realizat de cotidianul britanic “The Telegraph”, ca 8 din 10 femei preferă să apeleze la slăbitul prin intermediul chirurgiei estetice, în loc să apeleze la regim sau la exerciţii fizice, acest aspect nu este deloc sănatos şi normal. Aici intervine moftul împotriva căruia luptă chiar şi medicii esteticieni.  Potrivit specialistului în chirurgie estetică, doctor Viorel Cotea “prima condiţie pentru pacienta care solicit abdomenoplastia, de exemplu, este să slăbească natural, prin regimuri bine stabilite din punct de vedere medical şi combinate desigur cu sala, respectiv exerciţiile fizice. Dacă pacienta refuză scăderea în greutate naturală, ca prim pas, înainte de a recurge la chirurgia estetică, se poate vorbi într-adevăr despre un moft şi nicidecum de o necesitate”.
Odată demarat dialogul medic-pacient se poate stabili cu exactitate cauza pentru care anumite persoane doresc o interventie chirurgicală estetică. De aceea, trebuie facută clar diferenţa între o interventie chirurgicală care este necesară şi una care reprezintă doar un moft pentru a fi în tendinţă cu ultimele noutăţi în materie de chirurgie estetică. Medicul îi va explica pacientului dacă operaţia solicitată este necesară sau nu. Foarte mulţi pacienţi, care s-au adresat la dr. Cotea, au fost nevoiţi să facă cale întoarsă. Unii dintre ei reprezintă categoria “moft”, în timp ce alţii vin după ce au trecut déjà printr-o intervenţie chirurgicală estetică nereuşită efecutată de alţi medici din aceeaşi specialitate, chiar şi din Franţa, Rusia etc.

Aflată la graniţa dintre necesitate şi „moft”, medicul decide, în final, ce este mai bine pentru pacient, pentru că vorba doctorului Cotea, chirurgia estetică înseamnă a “nu dăuna pacientului sau pacientei”, ci a face mai bine decât se vedea în aspectul solicitat iniţial. ( Ligia Beatrice Vasilescu/ligiabeatrice@yahoo.com)