Info de sezon

masina de curatat zapadaŞi dacă iarna ne-a prins nepregătiţi

Ce vom face când se vor dezgheţa troienele?

În ţările nordice, unde toţi sunt obişnuiţi cu perioadele de ger, frig şi zăpadă, autorităţile locale au investit bani din timp în utilaje speciale. Am rămas surprinsă când am văzut cum de uşor decurge cu aceste aparate dezăpezirea străzilor şi a şoselelor. Nici nu se vedea că a fost zăpadă pe acolo, după ce a trecut pe stradă o astfel de utilitară. Pentru a ajunge şi noi la o astfel de performanţă ne trebuie timp, ani şi desigur, bani. Slabe speranţe că vom vedea aşa ceva în curând şi nici măcar în viitorul apropiat, în Romania sau R. Moldova.

Troienele stau şi privesc mândre în zare. Ele sunt aşa de înalte încât nici copiii nu se mai pot bucura de ele. Trebuie să ne gândim cu înfrigurare de pe acum şi să ne întrebăm cu groază – ce vom face când se vor dezgheţa acestea? Şi această situaţie ne va găsi la fel de nepregătiţi?

După jumătatea lui ianuarie am auzit zilnic ştiri de genul – cod galben, portocaliu şi chiar roşu. În trecut nu auzeam aşa ceva, poate pentru că nimeni nu inventase “codurile”.

 

Ligia Beatrice Vasilescu

Dacă trotuare nu sunt

str. frumoasa

Coşmar, pe drumurile noastre toate…

  • Vom putea merge pe jos?

 Indiferent că este iarnă sau vară, în Chişinău, trotuare nu prea sunt. Dacă ar fi să dau un procent, peste 50 la sută din străzile oraşului care se doreşte a fi european, nu au carosabil pentru pietoni. Iarna sau vara, nu contează anotimpul, prin Capitala Republicii Moldova, foarte greu se poate merge pe jos. Exemplul cel mai concludent este sectorul Telecentru, cu binecunoscuta stradă Frumoasa şi altele de acest gen. Poate de aceea se şi cheamă Frumoasa pentru a nu lăsa oamenii să meargă pe lângă casele lor, frumoase ca şi strada. Primăvară, vară, toamnă sau iarnă, când mergem pe străzile din Telecentru, pe jos, trebuie să fugim de pe o parte pe alta pentru a nu fi călcaţi de maşini. Ce să mai spunem acum când stratul de zăpadă a acoperit şi micile bucăţele de asfalt care reprezentau o idée de trotuar? Soluţia – staţi acasă, nu porniţi la drum pe jos că sigur nu veţi avea pe unde merge. M-a frapat faptul că nu sunt trotuare pe străzile unde se ridică cele mai falnice castele, despre care se tot vorbeşte la TV. Şi tot acolo se poate vedea paralela – sărac – bogat. Casa săracului, castelul bogatului. În ceea ce priveşte dezăpezirea – strada Frumoasă a beneficiat de aceasta, în schimb, următoarea stradă fără nume răsunător era necurăţată. Probabil era strada “Urâtă” şi aşa trebuia să rămână. La acest subiect, cu siguranţă, vom reveni, cu foto şi filmări video. Ecourile din presă, mai devreme sau mai târziu, se fac auzite. Suntem conştienţi de faptul că în privinţa trotuarelor din Chişinău nimeni nu va mai schimba nimic niciodată. Şi de obicei, noi suntem presa optimistă, dar în acest caz este imposibil să credem contrariul.

                                                                      Ligia Beatrice Vasilescu