Info IT & ştiinţă

Sistem de codificare prin ADN, inventat de o tânără din Republica Moldova.

O doctorandă a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a obţinut medalia de aur şi un brevet de invenţie la un salon internaţional de inventică pentru un sistem de criptare de tip OTP bazat de secvenţe aleatoare, imposibil de descifrat. Sistemul imbină în codare diferite tipuri de structuri ADN. Olga Tornea, tânăra care a inventat algoritmul, e absolventă a doctoratului Q-DOC de la UTCN, iar în prezent lucrează la Nisa, în Franţa, scrie ziardecluj.ro.
“E vorba de un generator de secvenţe aleatoare pure. Acestea sunt extrem de utile pentru aplicaţiile criptografice dar nu numai. Se generează chei lungi care au un caracter aleator, care nu poate fi reprodus. Un generator aleator pur este extrem de greu de realizat fizic. Aplicaţiile sunt în primul rând în criptografie. Este vorba de un algoritm de tip One Time Pad (OTP). O cheie de criptare e utilizată o singură dată şi are cel puţin aceeaşi lungime cu a mesajului în clar”, a explicat conducătorul de doctorat al Olgăi Tornea, profesorul ing. Monica Borda.
La numai 27 de ani, Olga Tornea, din Republica Moldova, a dezvoltat, în laboratoarele UTCN de la Cluj-Napoca, un sistem imbatabil de codare a mesajelor, care mixează segmente de ADN, în funcţie de “reţeta” emitatorului.
Calea telefonică între bază şi utilizator este criptată cu ajutorul unei chei pseudo-aleatoare prin amestecarea diferitelor structuri. Aceste chei sunt mult mai uşor de generat şi totodată mult mai uşor de spart, arată specialiştii. Invenţia de la UTCN criptează mixarea segmentelor ADN după propria reţetă a emiţătorului şi poate face codurile imposibil de spart, cu ajutorul alfabetului cuaternar din ADN.
Cercetarea s-a bazat pe simulari, dar aplicaţiile practice pot tenta băncile, dar chiar şi pe hackeri. Pentru a continua cercetările pentru cifrul ADN, la UTCN s-a introdus un curs de prelucrarea semnalului genomic.
Informaţia poate fi transmisă la distanţă sau poate să fie memorată pe un suport magnetic sau DVD şi criptată, cu alte chei şi alt protocol. Specialiştii susţin că invenţia poate fi regasită oriunde: de la telefoane mobile, la securitate bancară, dar poate fi aplicată cu succes în metodele militare de criptare.
Pentru invenţia sa, Olga Tornea a fost medaliată cu aur şi diploma de excelenţă la Salonul de Inventică Pro Invent 2013. Olga Tornea a lucrat din facultate pe această direcţie. A absolvit Facultatea de Electronică, Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei secţia Telecomunicaţii Engleză, a urmat Masteratul francofon de doi ani Prelucrarea Semnalului şi a Imaginilor (TSI) de la UTCN şi Universitatea Nice Sofia Antipolis. A fost doctorand 3 ani în proiectul Q-DOC şi a lucrat pe un generator care poate dezvolta secvenţe aleatoare pornind de la secvenţele ADN, din bazele de date genetice din lume. Invenţia s-a realizat pe un teren deja arat, în care preocuparea pentru prelucrarea semnalului genomic a existat de cel putin 10 ani.
Citeşte mai mult pe: http://www.ziardecluj.ro/exclusiv-cifru-adn-pentru-secretele-de-stat-marca-utcn/#sthash.GhhbNk4M.dpuf