Au fost aprobate mecanismele de aplicare a legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar

Date:

Share post:

Guvernul de la Chișinău a aprobat mecanismele de aplicare a legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Astfel, pentru a fi implementată eficient reforma salarizării au fost elaborate o serie de regulamente privind modul de determinare a perioadei de vechime în muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare, a sporului de performanță, a salariului pe oră, dar și cel mediu lunar pentru angajații în sectorul bugetar.

Prin urmare, stagiul de muncă pentru stabilirea treptelor de salarizare va fi determinat în funcție de categoriile de angajați în sectorul bugetar: funcționari publici, cadre didactice, personal medical, serviciu diplomatic, angajați cu statut special în sistemele de apărare și de ordine publică.

A fost prevăzut și modul de calculare a salariului mediu lunar până la aplicarea legii salarizării, a plăților compensatorii și a diferenței de salariu, în condițiile în care după aplicarea reformei – unii angajați vor primi un salariu lunar mai mic decât anterior. Aceste plăți vor fi recalculate proporțional timpului efectiv lucrat.

Guvernul a elaborat și promovat legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. În urma implementării reformei, nici un angajat din sectorul bugetar nu va avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei. Totodată, diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu de 33, cum este în prezent. Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţă socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.