Republica Moldova are nevoie de transformarea sistemului educațional

Date:

Share post:

Noile viziuni pentru dezvoltarea sistemului educațional și actualele provocări din domeniu au fost discutate miercuri, la Forumul Educațional „Viziunea mea pentru școala noastră”, organizat în premieră, la Chișinău.

În cadrul evenimentului, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că un sistem de educație modern stă la baza dezvoltării oricărui stat, iar slăbirea educației și, ca urmare, pregătirea unor specialiști necalificați, înseamnă și slăbirea țării. ,,Eu nu văd viitorul Republicii Moldova fără un sistem educațional foarte puternic. O reformă în educație nu este suficientă, noi avem nevoie de o transformare a sistemului educațional”, a spus Pavel Filip.

În context, șeful Executivului a accentuat că autoritățile își vor continua eforturile de modernizare a domeniului și de sporire a performanțelor tinerilor. “Pentru domeniul educației nu sunt și nu va fi o problemă resursele financiare. Suntem gata să investim în educație, doar că înainte de aceasta trebuie să fim siguri că am construit un sistem în care investițiile vor fi folosite foarte eficient”, a subliniat Pavel Filip.

În același timp, premierul s-a referit la importanța computerizării sistemului educațional, accentuând și necesitatea pregătirii tinerilor pentru joburi care vor apărea în urma revoluției digitale.

Investind în materie cenușie noi tebuie să creăm și locuri de muncă cu valoare adaugată foarte înaltă. Tinerii noștri trebuie să conducă industrii, inginerii să creeze sisteme sau dacă vorbim de agricultură, trebuie să ghidăm oamenii să lucreze cu mașini, să lucreze în sisteme GPS. Trebuie să ne gândim la viitor, pentru că viitorul începe astăzi”, a conchis premierul.

Forumul Educațional „Viziunea mea pentru școala noastră” este un eveniment de totalizare, organizat în urma desfășurării a 11 ateliere de lucru. În cadrul acestora, în perioada 14 noiembrie – 10 decembrie curent, au fost consultate opiniile a circa 1.000 de elevi, studenți și profesori privind viziunea acestora asupra dezvoltării școlii naționale.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.