IWCB pentru prima dată la Iași

Date:

Share post:

Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, în calitate de instituție parteneră, anunță că între 1 și 4 noiembrie 2018 are loc, la Iași, International Wine Contest Bucharest (IWCB), singurul concurs din Europa Centrală și de Est acreditat deopotrivă de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) și de Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri (VINOFED).

IWCB este la cea de-a XV-a ediție, gazda evenimentului fiind Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, muzeu dedicat Culturii Cucuteni. Ca și alte mari concursuri care poartă în denumire orașul de reședință, IWCB poate alege ca anumite ediții să fie itinerante, desfăşurându-se în alte oraşe.

În an Centenar a fost ales Iaşul, pentru câteva argumente puternice:

  • istoria vitivinicolă milenară – dovedită prin Cultura Cucuteni (5.200 – 3.200 î.e.n)
  • capitala administrativă și culturală a celei mai mari regiuni viticole a țării
  • contribuția majoră la realizarea unității naționale
  • comunitatea academică importantă legată direct cu istoria, practica și economia domeniului vitivinicol și a ramurilor complementare.

La ediția din 2018 vor fi prezenți judecători – evaluatori din SUA, Canada, Franța, Italia, Singapore, Grecia, Moldova, Elveția și, bineînțeles, România.

Vinurile înscrise în concurs provin de pe întreg mapamondul, atât din Lumea Veche, cât și din Lumea Nouă. Cu această ocazie, profesorul american Mike Veseth, ”The Wine Economist”, autorul lucrărilor Războaiele Vinului și Ocolul Pământului în 80 de vinuri, va susține o conferință la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” Iași. De asemenea, pe parcursul desfășurării Concursului, exponenți ai cercetării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași vor prezenta juraților străini – formatori de opinie în țările lor – detalii ale Culturii Cucuteni. Expunerile științifice vor putea duce, într-un final, la prima afirmație de forță a României, mai exact faptul că pe teritoriul actual al țării s-a dezvoltat viticultura încă de acum 7.000 de ani, plasând țara noastră pe același palier istoric cu cea mai veche cultură vitivinicolă atestată din lume.

România deține peste 180.000 ha de viță-de-vie, regiunea Moldovei asigurând 45% din totalul producției naționale de vin. România are nevoie de vizibilitatea internațională pe care i-o conferă IWCB, deoarece exporturile în 2017 au ajuns la 157.000 hl, cu o valoare de 26,8 mil. Euro. Exporturile de vin s-au îndreptat către țări terțe precum SUA, Canada, China, dar și intracomunitar către Germania, Olanda, Marea Britanie, Franța, Estonia etc.

Dezvoltarea industriei vinicole românești conduce la bunăstare generală prin comercializarea produselor cu valoare adăugată mare, produse cu identitate, prin întărirea brandului de țară si crearea de noi locuri de muncă şi oportunități antreprenoriale în industriile conexe, servicii şi industria ospitalității.

În 2018 IWCB îşi atașează şi un nume nou – VINARIUM – pentru o comunicare mai eficientă şi a încheiat Contractul de licență marcă cu Ministerul Culturii, Departamentul Identității Naționale pentru  Centenar 100 România 1918-2018 Sărbătorim împreună.”

Foto: Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.