Clubul Guvernatorilor băncilor centrale din regiune s-a reunit la București

Date:

Share post:

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), reprezentată de guvernatorul Sergiu Cioclea și vice-guvernatorul Cristina Harea au participat la cea de-a 40-a ședință a Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din regiunea Balcanilor, Mării Negre și Asiei Centrale, care s-a desfășurat, în perioada 19-21 septembrie, la București sub patronajul guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Reuniunea s-a axat pe măsurile de politică monetară și stabilitate financiară în circumstanțele actuale, dominate de înăsprirea condițiilor monetare în țările dezvoltate și refluxul de capital de pe piețele emergente. În particular, guvernatorii au menționat tendința de creștere a dobânzilor pe piețele financiare din regiune și volatilitatea valutară în mai multe țări membre ale Clubului, se arată într-un comunicat media al BNM.

Șefii băncilor centrale au subliniat necesitatea reducerii vulnerabilităților macroeconomice, deficitelor bugetare și dezechilibrelor balanței de plăți pentru a preveni eventualele efecte de contagiune. În cadrul ședinței, Sergiu Cioclea a prezentat experiența Republicii Moldova în gestiunea și depășirea crizei financiar-bancare din 2014-2015. „Astăzi economia Republicii Moldova este mai robustă grație acordului DCFTA și reorientării comerțului exterior spre piețele Uniunii Europene”, a declarat guvernatorul BNM.

În același context s-a discutat despre promovarea tehnologiilor noi în domeniul plăților rapide și necesității găsirii soluțiilor pentru a permite funcționarea lor pentru tranzacții transfrontaliere.

Ședința de la București a marcat cea de-a 20-a aniversare a Clubului creat în 1998, care reunește guvernatorii și reprezentanți ai băncilor centrale din 26 de țări membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, China, Croația, Georgia, Grecia, Israel, Kazahstan, Kârghâstan, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Tajukistan, Turcia, Ucraina și Ungaria.

Foto: BNM

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.