Inaugurarea grădiniței din satul Mateuți, raionul Rezina

Date:

Share post:

România continuă să susțină Republica Moldova, prin programe care îi vizează în primul rând pe copiii și tineri din această țară, ei fiind un pilon important într-o societate deoarece vorbim, prin ei, despre viitor, evoluție, modernitate și desigur, prosperitate. 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat miercuri, 8 august 2018, la ceremonia de inaugurare a Grădiniței „Steluța” din satul Mateuți, raionul Rezina, renovată prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”.

La eveniment au participat secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasievici, președintele Consiliului Raional Rezina, Eleonora Graur, primarul localității Mateuți, Angela Ursachi, primarul comunei Valea Seacă, județul Bacău, Ion Pravăț, alți reprezentanți ai autorităților publice locale, părinți și copii, se arată într-un comunicat media.

În acest context, Ambasadorul Daniel Ioniță a reiterat sprijinul constant pe care România  îl acordă Republicii Moldova: „Grădinița ”Steluța” din satul Mateuți este una dintre cele 845 de instituții preșcolare din Republica Moldova care au beneficiat de fondurile oferite de România prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova”. Dorința noastră este ca, prin astfel de proiecte, standardele europene să intre în viața cotidiană a tuturor locuitorilor Republicii Moldova, indiferent de etnie, confesiune sau limba vorbită. Cetățenii se află în centrul preocupărilor noastre, iar programele noastre de asistență îi au pe aceștia drept beneficiari”.

Totodată, primarul comunei Valea Seacă din România și primarul Satului Mateuți din Republica Moldova au semnat un Acord de Înfrățire între cele două localități. Referitor la acest Acord, Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: ”Legăturile dintre România și Republica Moldova sunt mai mult decât speciale și se bazează pe comunitatea de limbă, de istorie, de cultură și de tradiții. Susținerea parcursului european al Republicii Moldova este un obiectiv strategic susținut în mod constant de România. Profitați de relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, precum și de oportunitățile oferite de diversele programe transfrontaliere pentru a urmări consecvent acest obiectiv, care să se reflecte în bunăstarea cetățenilor”.

Lucrările de renovare și dotare a acestui edificiu au fost finanțate de Guvernul României cu aproximativ 140.000 euro, la care s-a adăugat contribuția locală de aproximativ 11.000 de euro, menționează aceeași sursă. Lucrările au vizat refacerea acoperișului șarpant, înlocuirea articolelor de tâmplărie, refacerea sistemul de încălzire și ventilare, refacerea rețelelor inginerești pe interior; rețelelor și echipamentului electric; rețelelor inginerești pe exterior rețelelor  de termoficare exterioare, amenajarea spațiilor de joacă. Capacitatea grădiniței este  de 75 de copii, cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani, iar în grădiniță lucrează circa 20 de persoane.

                                                                          Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: FISM

spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.