Ce prevede noua decizie al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) privind politica monetară?

Date:

Share post:

Vineri, 27 iulie 2018, în cadrul unei ședinței cu privire la politica monetară Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a luat decizia cu privire la diminuarea continuă a ratei anuale a inflației. Conform analizei macroeconomice noua rundă de prognoză plasează inflația medie anuală pentru anii 2018 și 2019 la nivelul de 3.2% și, respectiv, 4.9%, se arată într-un comunicat media.

Astfel, aspectele ce conturează noua hotărâre sunt următoarele:

  • Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual.
  • Se mențin ratele de dobândă:
    1. la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual;
    2. la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.
  • Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.
  • Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

În luna iunie 2018 a fost înregistrată rata anuală a inflației la nivelul de 3.2% ulterior,  aceasta a fost diminuată până la nivelul de circa  2 % în medie pentru trimestrul IV al anului curent .

Ritmul anual al inflaţiei în luna iunie 2018

Pentru anul 2019,  inflația va avea o tendință ascendentă ca rezultat al bazei joase a inflației din anul curent, al majorării semnificative a prețurilor internaționale la petrol în ultimele 12 luni, al politicii fiscale stimulative din anul curent și al efectelor secundare a acestora.

Conform BNM,  asigurarea stabilităţii preţurilor şi menţinerea ratei inflaţiei la un nivel redus constituie cel mai important obiectiv al Băncii Naţionale a Moldovei, deoarece aceasta contribuie la crearea unui cadru economic relativ stabil care să permită dezvoltarea economică şi asigurarea unui nivel susţinut al creşterii economice.

Ulterior, la data de 3 august 2018, în Raportul asupra inflației nr.3 se va prezenta riscurile și incertitudinile aferente prognozate pe termen mediu a inflației precum și analiza macroeconomică.

Calendarul şedinţelor Comitetului executiv cu privire la promovarea politicii monetare conturează desfășurarea următoarei ședințe la data de 4 septembrie 2018.

Stelly Rusnac

Foto: pixabay.com

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.