Ce rol va avea Comitetul Național de Stabilitate Financiară?

Date:

Share post:

Executivul a aprobat un proiect de lege privind instituirea Comitetului Național de Stabilitate Financiară. Autoritatea va fi responsabilă de coordonarea politicii macroprudențiale, de gestionarea riscurilor ce amenință stabilitatea financiară și a situațiilor de criză financiară.

Atribuțiile noii structuri vizează, între altele, prezentarea către Guvern și alte autorități competente a propunerilor de politici și măsuri în scopul protejării depozitelor, capitalizării și recapitalizării băncilor; aprobarea acțiunilor menite să restabilească credibilitatea sistemului financiar; aprobarea politicii și a planului de comunicare în situații de criză.

De asemenea, Comitetul va garanta transparentizarea procesului decizional și creșterea gradului de răspundere a factorilor de decizie pentru gestionarea și minimizarea riscurilor la nivel de sistem. Toate acestea – cu scopul de a asigura o contribuție sustenabilă a sectorului financiar la creșterea economică.

Din Comitet vor face parte guvernatorul Băncii Naționale, ministrul Finanțelor, ministrul Economiei și Infrastructurii, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar și, în format extins – alți responsabili din cadrul băncii centrale.

Instituirea Comitetului Național de Stabilitate Financiară este prevăzută de Legea privind redresarea și rezoluția băncilor și se regăsește în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE în perioada 2017-2019.

Autor: Sofia Filip
Foto: Banca Natională a Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.

Invitație: Simpozion – 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan

Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când?