Republica Moldova trece la serviciul militar prin contract

Date:

Share post:

În Republica Moldova, serviciul militar în termen va fi înlocuit cu cel prin contract. Guvernul de la Chișinău, în ședința de miercuri, Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, care are drept scop prioritizarea domeniilor de dezvoltare a sectorului de apărare.

Documentul stabilește obiectivele de bază, etapele profesionalizării armatei și
procedurile de monitorizare a implementării măsurilor planificate. Procesul de transformare a Armatei Naționale se va axa pe două aspecte de importanță majoră – îmbunătăţirea calităţii resurselor umane și restructurarea armatei, pentru transformarea acesteia întrun angajator atractiv pentru militari şi civili.

Trecerea la serviciul militar prin contract se va realiza etapizat, în perioada 2018-2021. Astfel, numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea treptat, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului obligatoriu. Totodată, programul prevede completarea funcţiilor vacante din unităţi prin contractarea militarilor, asigurarea cu echipament nou, modernizarea infrastructurii militare prin renovarea și construcția de clădiri administrative, cazărmi și complexuri sportive. De asemenea, pentru a spori nivelul de motivare, urmează a fi revizuit sistemul de salarizare a militarilor şi îmbunătățit pachetului social.

Complementar, profesionalizarea armatei va contribui la intensificarea cooperării cu forţele armate ale altor state și creşterea contribuţiei Republicii Moldova la misiunile internaţionale de consolidare a păcii.

Programul „Armata Profesionistă 2018-2021” va servi drept mecanism principal în implementarea fazei iniţiale a reformei de apărare, prevăzută în Strategia Națională de Apărare şi în Strategia Militară. Costurile pentru implementarea programului vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

Autor: Sofia Filip

Foto:Guvernul Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează.