Peter Michalko: Justiția și statul de drept încă necesită îmbunătățiri în Moldova

Date:

Share post:

Domeniile justiției și Statului de drept încă necesită îmbunătățiri în Republica Moldova. Acestea sunt domenii pentru viața oamenilor de rând, dar care sunt importante și pentru prosperitatea și dezvoltarea țării, pentru sporirea încrederii investitorilor, dar și pentru cei care deja sunt activi în domeniul economic al Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit opiniei oficialului european, în domeniul justiției încă se mai observă unele fenomene care trebuie rezolvate: acestea țin de independența justiției, dar și de mai multe practici legate de sistemul de justiție. De exemplu, folosirea excesivă a măsurilor de arest preventiv, care depășesc standardele și volumul obișnuit în țările europene. De aceea, reforma justiției este susținută de UE. „Noi vom susține Guvernul Republicii Moldova în adoptarea și implementarea acestei reforme.

În ceea ce privește asistența macrofinanciară care urmează să o acorde Uniunea Europeană, Peter Michalko susține că odată cu acordarea primei tranșe nu se încheie atenția Uniunii Europene asupra Agenției Naționale de Integritate, activitatea eficientă a căreia este una dintre condițiile de acordare a asistenței. Și în condițiile pentru acordarea celorlalte tranșe se regăsește ANI.

„De exemplu, ANI trebuie să introducă metodologii. Toate acestea vor fi parte a monitorizării pentru îndeplinirea condițiilor pentru asistența financiară, dar devine și în sensul mai larg parte a evaluării calității instituțiilor care trebuie să fie independente”, a adăugat Peter Michalko.

Potrivit lui, există mari probleme în ceea ce ține volumul foarte mare de declarații de avere care deja au fost depuse și pe care Agenția va trebui să le prelucreze credibil și rapid.

Referindu-se la reglementarea transnistreană, ambasadorul a menționat că în ultimele luni s-a observat un progres. Acest progres s-a bazat pe înțelegeri care au fost făcute și mai înainte. „Această fază este una care merge cu pași dinamici înainte și, în același timp, este o fază în care se respectă din plin interesul național al Republicii Moldova”, spune oficialul european.

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.