Trei organizații non-guvernamentale declarate câștigătoare în promovarea acțiunilor îmbătrânirii active din Republica Moldova

Date:

Share post:

Aşezările rurale din Republica Moldova sunt profund îmbătrânite, transformându-se într-o parte marginală a societăţii. Singurătatea şi izolarea socială a vârstnicilor constituie un proces frecvent întâlnit, persoanele în etate din R. Moldova confruntându-se pe parcursul vieții cu diverse dificultăţi.

Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pune un accent deosebit pe creșterea participării persoanelor vârstnice în viața socială și în viața comunitară de zi cu zi.

,,Avem drept scop să creștem calitatea vieții persoanelor vârstnice,crearea condițiilor și oportunităților de participare activ în viața socială de zi cu zi,prin relifierea experienței acestor persoane deosebite,pentru a exclude acest fenomen de izolare a vârstnicilor de viața socială și de a discrimina societatea după principiul vârstei,, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Svetlana Cebotari.

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a desfășurat cea de-a doua ediție a Programului de Granturi mici în domeniul îmbătrânirii active în perioada 3 martie – 21 mai 2018. La concurs au participat 10 organizații non-guvernamentale, în baza celor 3 obiectivelor principale cu impact asupra promovării politicii din domeniul îmbătrânirii active,la nivel regional cât și la nivel național.

  • participarea vârstnicilor;
  • servicii pentru vârstnici;
  • oportunități economice pentru vârstnici.

În urma examinării minuțioase și evaluării dosarelor de către o comisie specializată, potrivit Regulamentului Concursului, s-a acordat punctajul maxim pentru 3 organizații, cărora li s-au oferit granturile pentru o serie de acțiuni ce vor îmbunătăți calitatea vieții persoanelor vârstnice și implicare activă în serviciile sociale a acestora. În acest context au fost anunțate următoarele organizații câștigătoare ale societății civile din  Republica Moldova:

,Asociația Obștească ,,Pro Asistență și Dezvoltare Comunitară’’ din comuna Ciolacu Nou, raionul Fălești. Aceasta are ca scop crearea unui nou Club al Seniorilor în orașul Fălești, implementarea activităților privind informarea vârstnicilor în orientarea antreprenorială și menținerea modului de viață sănătos.

,,Sprijinul oferit din partea ministerului și din partea asociației obștești a fost un eveniment bine-venit pentru bătrânii din localități. Astfel ne-am propus să atragem și tinerii în activitatea noastră sub devizul ,,Tinerii de asemenea vor fi bătrâni,, după cum a spus Maria Culibaba, câștigătoarea ediției precedente în cadrul proiectului ,,60+activism-rețeta pentru a te menține tânăr’’.

,,Asiciația Obștească Interacțiune’’ din orașul Tiraspol se va implica în crearea unui mediu favorabil pentru îmbătrânirea activă și decentă. De asemenea, această organizație s-a axat pe stabilirea parteneriatelor, pentru a realiza un schimb de experiență cu organizațiile din raioanele Edineț, Râbnița și Tiraspol, în scopul accentuării capacităților persoanelor vârstnice.

,,Mi-am dorit să lucrez mereu cu bătrânii, să acord atenție deosebită acestor persoane, de aceea am recurs la schimbul de experiență multilaterală’’, a declarat domnul Ștefan Erezanu, reprezentantul AO ,,Interacțiune’’, orașul Tiraspol

De menționat faptul că reprezintă o premieră pentru Republica Moldova faptul că au beneficiat de suport și vârstnicii din partea stângă a Nistrului.

Asociația Obștească ,,Adulți’’ din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, ce își propun crearea clubului fermierilor pensionari, un cerc de meșteșugărit pentru persoanele vârstnice cu scopul de afi instruiți în vederea obținerii unor venituri suplimentare din producția agricolă și obiectele meșteșugărite.

,,Vârstnicii sunt mai activi și dornici de a se implica decât tinerii,care deseori rămân inerți la unele lucruri din societate, de aceea cred că acești vârstnici merită să fie motivați și susținuți’’ a declarat Tatiana Bălan, reprezentanta AO ,,Adulții’’ din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

La acest eveniment public, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale le-a înmânat certificatele celor 3 organizații non-guvernamentale desemnate câștigătoare în cadrul concursului Program de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active, ediția a doua.

Precizăm că din bugetul statului s-a alocat suma de 10.000 lei celor trei organizații pentru realizarea acțiunilor de promovare a politicii din domeniul îmbătrânirii active, după cum au spus oficialii de Stat prezenți la eveniment.

 Autor:Stelly Rusnac
Foto:Stelly Rusnac
spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.