Banca Națională a Moldovei anunță că a scăzut rata inflației în Republica Moldova

Date:

Share post:

Banca Națională a Moldovei a anunțat că inflația actualmente este în scădere, pentru anul în curs, la o medie de 3,3%, față de 3,7% cât anticipa în runda anterioară de prognoză, din luna februarie a.c. Pentru anul 2019, noua prognoză a BNM prevede o rată a inflație de 4,9%, față de nivelul de 4,7% anticipat anterior în luna februarie, transmite IPN.

Viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, a spus luni, 7 mai 2018, că inflația de bază va fi în diminuare în acest an, dar va reveni în 2019 în proximitatea cifrei țintite de BNM de 5%.

Ritmul anual de creștere a prețurilor reglementate va scădea în 2018 până la nivelul de aproximativ minus 4%, însă va reveni în anul viitor. După o ușoară creștere la începutul orizontului de prognoză, prețurile la combustibil vor avea o traiectorie descendentă. Prețurile la produsele alimentare se vor micșora semnificativ în anul curent, revenind în anul viitor la tendințele tradiționale.

Referindu-se la riscurile asociate noii prognoze a inflației, viceguvernatorul BNM a evidențiat printre cele pro-inflaționiste: escaladarea tensiunilor geopolitice, creșterea prețurilor la petrol și alte materii prime. Riscurile dezinflaționiste ar putea fi determinate de tensiunile comerciale, preponderent dintre SUA și China, precum și de temperarea semnificativă a ritmului activității economiei mondiale și regionale.

Riscurile care ar putea afecta sectorul real al economiei țin de vulnerabilitatea prețurilor la produsele agricole autohtone, urmare a condițiilor meteo în perioada imediat următoare, de incertitudinile cu privire la recolta acestui an, de diminuarea (eventuală) a prețurilor la medicamente și altele.

Riscurile ce planează asupra sectorului finanțelor publice se referă la lichiditățile excesive în sectorul bancar, intensificarea creditării în valută  pe fundalul creditării slabe a economiei în lei moldovenești, precum și riscuri legate de finanțarea externă a țării.

Autor: Ion Panfil
Foto/video: Banca Națională a Moldovei
spot_img

Articole asemănătoare

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție …

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție ... Sunteți invitați sâmbăta 27 APRILIE...

Una dintre cele mai importante competiții de bridge din Europa are loc la … Foto

Una dintre cele mai importante competitii de bridge din Europa are loc la .... Pentru a afla unde citim în continuare informațiile de azi, la Infoanunț. 

Noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul …

Noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ... Pentru a afla mai multe amănunte în acest sens, citim articolul care urmează.

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în textul pe care îl redăm în continuare la Infoanunț.