Copiii din R. Moldova, plasați în servicii alternative de îngrijire, vor primi indemnizații zilnice

Date:

Share post:

Părinți plecați peste hotare. Temporar sau permanent. Unii se întorc, alții nu revin niciodată. Serviciul de asistență parentală profesionistă, casele de copiii de tip familial și alte case de același gen reprezintă o alternativă pozitivă pentru acești copii. Fiecare dintre noi putem face un gest cât de mic pentru ei. Poate ca nu sunt mulți bani, dar gestul contează. O indemnizație în plus ajută la oferirea unor mici bucurii unor suflete pure și curate cum sunt copiii.

Copiii rămași temporar fără ocrotire părintească, precum și copiii rămași fără ocrotire părintească, plasaţi în Serviciul de Asistența parentală profesionistă, Casele de copii de tip familial, tutelă/curatelă, Case comunitare pentru copii în situaţie de risc și  Centrele de plasament pentru copiii separați de părinți, vor primi  indemnizații zilnice, începând cu clasa a 5-a până la împlinirea vârstei de 18 ani, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății Muncii Și Protecției Sociale din R. Moldova.

În acest sens, Guvernul a aprobat, la 18 aprilie 2018, Regulamentul cu privire la stabilirea şi plata indemnizaţiei zilnice pentru copii, care are drept scop ”sporirea bunăstării materiale a copiilor plasați în servicii de protecție de tip familial și comunitar, precum și dezvoltarea abilităților individuale ale acestora privind gestionarea rațională și eficientă a banilor personali”.

Astfel, cuantumul indemnizației zilnice va constitui 10 lei/mdl pe zi în zilele obișnuite, 100 de lei/mdl în ziua de naştere a copilului și 70 de lei/mdl în zilele de sărbătoare: Anul Nou, Naşterea lui Iisus Hristos, Ziua de Paşti, Ziua ocrotirii copilului, menționează același comunicat emis spre difuzare redacției noastre.

De asemenea, cuantumul indemnizaţiei zilnice, va fi indexat anual la 1 aprilie, în conformitate cu creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent.

În anul 2018, de indemnizația zilnică vor beneficia aproximativ 2600 de copii, iar în acest sens, în Legea bugetului de stat a Republicii Moldova au fost prevăzute, deja, mijloacele financiare în valoare totală de 10,4 mln. Lei/mdl.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova/Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.