Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor

Date:

Share post:

Curați la suflet. Cu pace, înțelegere pentru aproapele noastru. Și înțelepciune. Așa să întâmpinăm Paștele și anul acesta, ca în toți anii, de azi înainte. Și aceasta deoarece Legea atracției funcționează exclusiv pe principii divine. De aici să pornim…

Creștinii ortodocși au intrat din 2 aprilie în Săptămâna Patimilor, cea mai strictă din perioada Postului Mare. Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitala R. Moldova, Pavel Borşevschi, a declarat, pentru IPN, că ”pătimirea înseamnă și a cere iertare de la aproapele nostru”.

Luni, marți și miercuri, în mănăstiri și în catedrale se țin Liturghiile darurilor mai înainte sfințite, dimineața la ora 07.00 și seara la ora 17.00. Miercuri, Liturghia darurilor mai înainte sfințite se oficiază în toate lăcașurile sfinte. Seara se face și Sfântul Maslu. Este lucrarea sfântă prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești, întărirea sufletească, iertarea păcatelor.

În Joia Mare sau, cum mai este numită, Joia Neagră, seara, creștinii sunt așteptați la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unde se vor citi cele 12 evanghelii și se va vorbi în lăcașul sfânt despre Cina Cea de Taină. După slujbă, toți creștinii duc acasă „lumina lui Hristos”, pentru a apăra locuința de toate relele.

În Vinerea Seacă, nu se face liturghie. Cine are posibilitatea de a se abține nu mănâncă nimic. Vineri se cântă Prohodul, se scoate Sfântul Epitaf care se împodobește cu flori, la Chișinău.

Sâmbătă dimineața se face ultima Liturghie a Sfântului Vasile Cel Mare, se vor citi texte din Sfânta Scriptură. Sâmbătă seara, creștinii merg la biserică către ora 23.00, la Liturghia Polunoșniță pentru a primi Sfânta Lumină a Paștelui și a sfinți pasca. Duminică, în Ziua Învierii, creștinii trebuie să mănânce în primul rând nafură și din bucatele sfințite.

Cei care doresc să se împărtășească în această săptămână, o vor putea face, în R. Moldova, în zilele de  miercuri, joi și sâmbătă dimineața.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Basilica.ro
spot_img

Articole asemănătoare

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024

Cine reamintește despre obligația modificării orei ECC conform orei de vară până la 20 aprilie 2024. Acesta este subiectul pe care îl redăm în cele ce urmează.

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară

Exclusiv: Ce înseamnă și cum ne trăim viața în noua paradigmă temporară. Acesta este subiectul motivațional pentru acest weekend.

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile

Atenție: O linie a căilor ferate din România este închisă 3 zile. Despre ce este vorba mai exact în articolul care urmează azi, la Infoanunț.

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.