Se iau măsuri antiincendiare în Republica Moldova

Date:

Share post:

În contextul tragediei de la Kemerovo (un oraș din sud-vestul Siberiei, Regiunea Kemerovo, Federația Rusă, care are o populație de 484.754 locuitori), care a avut loc duminică, 25 martie 2018, într-un mall central, unde și-au pierdut viața peste 60 de oameni, majoritatea copii, într-un incendiu devastator, Republica Moldova a recurs la o serie de acțiuni care au ca țintă combaterea incendiilor.


Astfel, prim-ministrul Pavel Filip a convocat în această săptămână o ședință la Guvernul Republicii Moldova cu autoritățile ce au atribuții în domeniul respectării normelor de apărare împotriva incediilor.

Pavel Filip a solicitat în acest context efectuarea unor verificări ample, în echipe mixte, a tuturor obiectivelor social-culturale și de agrement din Republica Moldova, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Guvernului .

Cauza multor tragedii este neglijența. Deși sunt stabilite norme clare, este important cum se respectă acestea, cât de responsabili sunt cei care administrează aceste obiective”, a spus premierul moldovean.

Astfel, pe parcursul următoarelor zile urmează să fie stabilită lista obiectivelor unde se atestă un flux mare de oameni și constituite echipele mixte care vor astăzi demara controalele respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, inclusiv asigurarea căilor de acces pentru ambulanțe și pompieri în caz de necesitate. Totodată, vor fi organizate simulări ale situațiilor de incendiu. Tuturor agenților economici le vor fi înmânate atenționări privind normele de securitate antiincendiară.
În context, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au menționat că va fi făcută rotația angajaților care vor efectua verificările, pentru a asigura obținerea unui tablou cât mai clar. Potrivit premierului Pavel Filip, acest exercițiu va avea drept rezultat și identificarea inspectorilor care au oferit certificate în lipsa îndeplinirii cerințelor stabilite de legislație.

Alunecăm și în corupție uneori, fiindcă nu toți inspectorii sunt conștienți de responsabilitatea pe care o au, dar este vorba despre viața oamenilor”, a adăugat Pavel Filip.
Primul-ministru a mai solicitat, în funcție de rezultatele controalelor, revizuirea cadrului de aplicare a sancțiunilor în domeniu.

Totodată, Inspectoratul General  pentru Situații de Urgență al MAI din R. Moldova îndemnă administratorii spațiilor de agrement din Republica Moldova să respecte regulile de apare împotriva incendiilor.

Îndemnul pompierilor vine în același context al prevenirii incendiilor de proporții similare cu cel produs pe data de 25 martie într-un centru comercial din orașul Kemerovo din Federația Rusă.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne vine în atenția agenților economici, care gestionează obiective de agrement cu aglomerări de persoane, cu solicitarea de a respecta strict prevederile legale la capitolul securitatea antiincendiară și siguranța oamenilor în vederea evitării unor situații excepționale. În acest context, respectând prevederile legale în temeiul Legii nr.267 din 09.11.1994.

Privind apărarea împotriva incendiilor, IGSU va solicita administratorilor spațiilor de agrement organizarea aplicațiilor practice cu evacuare de persoane în timp real, ce va permite factoriilor de decizie să analizeze starea de pregătire a obiectivului în situații de risc.

Mai mult decîât atât, pompierii îndemnă agenții economici să asigure buna funcționare a instalațiilor automate de stingere, semnalizare și înștiințare în caz de incendiu, evacuarea fumului, precum și a instalațiilor electrice, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Direcției Situații Excepționale de la Chișinău.

Administratorii obiectivelor sunt obligați să asigure funcționarea apeductului interior de incendiu, precum și a hidranților exteriori. Totodată de competența acestora este menținerea accesului către căile și ieșirile de evacuare, interzicerea utilizării barierelor, gratiilor sau blocarea ușilor de acces.

Specialiștii amintesc și despre dotarea obiectivelor cu număr necesar de mijloace primare de intervenție, prezența indicatoarelor la ieșirile de evacuare, dar și instruirea angajaților  cu privire la regulile antiincendiare.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență  al MAI este gata să asigure asistența necesară în acordarea recomandărilor de rigoare și instruirea personalului la capitolul siguranță antiincendiară, tuturor administratorilor și responsabililor obiectivelor cu aglomerări de persoane.

Autor:Ion Panfil

Foto/video:Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.