Vaccinarea, o intervenție esențială pentru sănătatea publică!

Date:

Share post:

 

Republica Moldova, alături de alte 10 țări din Europa de Sud-Est, au semnat o Declarație de intenție privind importanța imunizării, ce reprezintă o intervenție esențială pentru sănătatea publică a populației.
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a participat la 20 februarie 2018, la reuniunea Miniștrilor Sănătății din Europa de Sud-Est de la Podgorica (Muntenegru), în cadrul căreia s-a discutat despre importanța vaccinării, ce reprezintă o intervenție esențială pentru sănătatea publică.

Reuniunea este organizată de Ministerul Sănătății din Muntenegru și Oficiul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care participă prim-ministrul Muntenegrului, Mr. Duško Marković, ministrul sănătății din Muntenegru, dr. Kenan Hrapović,directorul Regional pentru Europa al OMS, dr. Zsuzsanna Jakab și miniștri ai sănătății din 11 țări – Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Israel, Malta, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

În cadrul reuniunii, miniștrii au discutat despre importanța sistemelor naționale de imunizare, a programelor de imunizare și coordonarea cu alte programe, sectorul privat, parteneri și comunități. Discuțiile au fost axate și pe introducerea de noi vaccinuri, asigurarea furnizării vaccinurilor la prețuri accesibile, extinderea echitabilă a serviciilor de imunizare, finanțarea durabilă a imunizării. Totodată, aceștia și-au împărtășit bunele practici și posibilitățile de atingere a scopurilor și obiectivelor strategice prevăzute în Planul European de acțiune pentru vaccinare (2015-2020) în regiunea Europei de Sud-Est.

În discursul său, ministrul Svetlana Cebotari a menționat că imunizarea populației este o prioritate a Republicii Moldova, iar în acest context, se implementează cel de-al 5-lea program național de imunizare (2016-2020), care este bazat pe colaborarea intersectorială și asistenţa internaţională acordată de Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări, UNICEF și Biroul Regional pentru Europa a OMS, se arată într-un comunicat de presă.

„Programul de imunizare în Republica Moldova continuă să aducă rezultate pozitive, nivelul de acoperire cu vaccinare fiind de aproximativ 90%. Ne bucurăm de statutul de „țară fără poliomielită”, precum și de țară unde sunt eliminate rujeola și rubeola. Vom consolida în continuare capacitățile naționale în domeniul imunizării prin derularea campaniilor de comunicare, utilizarea inovațiilor și reactualizarea instrumentelor de promovare a imunizărilor și eliminarea neîncrederii populației privind imunizarea”, a declarat Svetlana Cebotari.

Ministrul a prezentat realizările Republicii Moldova în domeniul imunizării, obținute cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și organizațiilor internaționale, printre care:

  • În 2012, în Republica Moldova au fost introduse noi vaccinuri precum cel împotriva infecției cu rotavirus, vaccinul pneumococic conjugat și vaccinul contra virusului papilloma uman.
  • În conformitate cu cerințele inițiativei globale de eradicare a poliomielitei (IHLP), în martie 2016, Moldova a trecut cu succes de vaccinul poliovirus oral trivalent,la un vaccin polio bivalent oral (BOPV).
  • În scopul eliminării rujeolei și a rubeolei, Republica Moldova a introdus activități care implică sfârșitul transmiterii endemice a rujeolei. Conform datelor pentru perioada 2012-2014, transmiterea rujeolei endemice a fost întreruptă timp de 24 de luni, iar rubeola endemică timp de 12 luni.
  • Pe lângă vaccinurile prevăzute în calendarul imunizărilor de rutină, pe parcursul ultimilor doi ani, Republica Moldova a primit, vaccinul împotriva gripei sezoniere.
  • După trei ani de stopare a transmiterii virusului rujeolei și a rubeolei (2012-2014) în România, în anul 2016 s-a anunțat că Republica Moldova a eliminat definitiv rujeola și rubeola.
  • Adoptarea Programului Național de Imunizare pentru perioada anilor 2016-2020.
  • În noiembrie 2017 a fost introdus vaccinul contra Papilloma Virusului  Uman.

 La finalul evenimentului, Svetlana Cebotari, alături de miniștrii din cele 10 țări, au semnat Declarația de intenție prin care își asumă angajamentul privind importanța imunizării, ce reprezintă o intervenție esențială de sănătate publică, aceasta fiind o prioritate pentru regiunea Europei de Sud-Est.

Conform documentului, aceștia urmează să contribuie la elaborarea și  implementarea unui cadru de imunizare pe un termen de 5 ani pentru Europa de Sud-Est. În acest sens, urmează a fi realizate acțiuni pentru asigurarea accesului durabil la finanţare previzibilă și la vaccinuri de înaltă calitate și la prețutir accesibile, depăşirea provocărilor legate de furnizarea vaccinurilor, revizuirea calendarului de vaccinare, asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri și servicii de imunizare, contracararea sentimentului de anti-vaccinare și stimularea cererii de vaccinare în copilărie prin includerea în programul național de imunizare a vaccinurilor noi și a celor utilizate insuficient, prin consolidarea eforturilor de comunicare, mobilizare socială, advocacy și educație pentru sănătate.

„Țările din Europa de Sud-Est se confruntă cu provocări comune privind imunizarea, inclusiv deficiențe de finanțare, prețuri mari la vaccinuri, întârzieri în procesul de procurare și aprovizionare cu vaccinuri, ezitarea de a administra vaccinurile. Toate aceste provocări afectează progresul de prevenire și combatere a bolilor precum rujeola, rubeola, difteria la nivel național și regional. Prin semnarea Declarației de intenție de la Montenegro, cele 11 țări au decis să depună mai mult efort și să stabilească o mai bună colaborare în vederea soluționării acestor provocări, pentru a ne asigura că fiecare copil este protejat de bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare”, a menționat Dr Zsuzsanna Jakab, directorul regional pentru Europa al OMS.

Menționăm că evenimentul a avut loc în contextul angajamentului asumat de țările din Europa de Sud-Est în Declarația Chișinău Pledge 2017 (Angajamentul de la Chișinău 2017), semnată la Chișinău la data de 4 aprilie 2017, care are ca scop  susținerea și consolidarea cooperării regionale în domeniul sănătății publice în aceste țări.

 

Ligia Beatrice Vasilescu

 

spot_img

Articole asemănătoare

Podul feroviar peste râul Olt a intrat în reparații pentru viteza maximă de 120 km/h. Până când?

Podul feroviar peste râul Olt a intrat în reparații pentru viteza maximă de 120 km/h. Până când? La acerastă întrebare răspundem în cele ce urmează.

Cine a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Video

Cine a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Aceasta este subiectul despre care vorbim azi, la Infoanunț.

Care este noul film din cadrul proiectului KineDok powered by One World România. Foto

Care este noul film din cadrul proiectului KineDok powered by One World România. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film.

Invitație la o expoziție fascinantă: Colecția de monede emise de … Foto

Invitație la o expoziție fascinantă: Colecția de monede emise de ... Cine, unde și mai ales când, în cele ce urmează.