În domeniile sănătate, social și muncă, Chișinăul are planuri mari pentru 2018

Date:

Share post:

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a prezentat la 30 ianuarie a.c., în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile Ministerului pentru anul 2018.

„Prioritatea echipei ministeriale este de a asigura protecția și bunăstarea populației Republicii Moldova, prin servicii sociale și medicale calitative, prin reforme și politici care să înlăture neajunsurile din sistem.  Sunt sigură că împreună cu colegii din Minister și în strânsă colaborare cu instituțiile guvernamentale, societatea civilă și partenerii de dezvoltare vom reuși să avem rezultate bune”, a declarat Svetlana Cebotari.

La eveniment, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a prezentat presei echipa formată din secretarul general de stat, Boris Gîlca, secretarul de stat pe domeniul  asistenței sociale, Viorica Dumbrăveanu, secretarul de stat pe domeniul muncii și demografiei, Anastasia Oceretnîi, secretarul de stat pe domeniul asigurărilor sociale și medicale, Nelea Rusu, secretarul de stat pe domeniul asistenței medicale, Rodica Scutelnic și viceministrul pentru domeniul sănătății publice, Aliona Serbulenco.

Planurile de viitor ale megaministerului de la Chișinău (minister care are în componență trei domenii – social, medical, muncă) fac parte din actualul program de guvernare al R. Moldova, în concordanță cu standardele europene.

 Astfel, în domeniul sănătății publice,  pe parcursul anului 2018, urmează să se realizeze reforma în domeniul supravegherii sănătății publice, prin asigurarea  funcționalității Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.  În acest sens, va fi elaborat un mecanism de stimulare a personalului din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice și asigurată funționalitatea a 10 centre de performanță regională a serviciilor de laborator, ceea ce va eficientiza activitatea acestora prin reducerea costurilor și menținerea personalului, precum și creșterea calității serviciilor prestate, a subliniat ministrul Svetlana Cebotari.

Pentru îmbunătățirea calității și accesibilității  serviciilor medicale acordate populației, vor fi întreprinse un șir de acțiuni: noul mecanism de contractare a serviciilor medicale prestate de medicii de familie, extinderea lista medicamentelor compensate din Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală,  asigurarea cu ambulanțe noi, în sumă de 273 mln lei și crearea unui spital regional, care va oferi servicii medicale calitative mai aproape de populația din nordul republicii.

Totodată, va fi redusă lista de așteptare pentru intervențiile de cataractă și endoprotezare, prin micșorarea timpului de așteptare și efectuarea acestora mai aproape de domiciliu,  iar serviciile oncologice de chimioterapie și radioterapie vor fi prestate în condiții de ambulatoriu pentru unele categorii de pacienți, care nu necesită spitalizare.

Va fi implementat Programul național în sănătatea și drepturile sexuale și reproductive 2018-2022, iar odată cu el populația vulnerabilă va fi asigurată cu metode moderne de contracepție și va crește accesul populației la serviciile de fertilizare în vitro și va fi aplicat Sistemul Informațional de Management al Dispozitivelor Medicale, pentru utilizarea eficientă a dispozitivelor medicale și  asigurarea securității pacientului și a actului medical.

În domeniul asigurărilor sociale și medicale urmează să fie exclusă obligativitatea deținerii poliței de asigurare pe suport de hârtie, să fie indexate  la 1 aprilie curent,  prestațiile de asigurări sociale reieșind din creşterea anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul precedent, prognoza acestui indicator constituie 6,5 %. Se vor realiza următoarele etape de valorizare a pensiilor, anticipat, pentru 130,748 mii de beneficiari de pensii pentru limita de vîrsta și 21 264 mii beneficiari de pensii de dizabilitate.

De asemenea, Ministerul își propune să reglementeze prin lege stabilirea indemnizațiilor de asigurări sociale, angajaților structurilor de forță, iar în vederea sporirii protecției sociale a cetățenilor Republicii Moldova, care muncesc temporar în altă țară, va fi continuat procesul de negociere cu Statul Israel, demarat anterior, și vor fi inițiate negocierile cu Italia și Belarus.

În domeniul muncii și demografiei, urmează să fie promovat noul Proiect de Lege privind Promovarea Ocupării Forței de Muncă, care va contribui la îmbunătățirea pieții muncii și a Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei Naționale pentru ocuparea forței de muncă pe anii 2017-2020. Totodată, urmează să fie aplicat Mecanismul interinstituțional de referire a cetățenilor reîntorși de peste hotare, în scopul reintegrării acestora în țară. La fel, Ministerul va întreprinde acțiuni pentru extinderea participării vârstnicilor la viața socială și economică și asigurarea dialogului intergenerational.

În domeniul asistenței sociale urmează să fie promovată instrucțiunea cu privire la mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenirea primară a riscurilor privind bunăstarea copilului și stabilită alocația zilnică pentru copiii plasați în servicii sociale. La fel, urmează să fie majorat cuantumul cu 20 % a alocațiilor sociale  pentru 27.000 de persoane cu dizabilități din copilărie și pentru 11.700 de copii cu dizabilități. De asemenea, va fi promovat și aprobat Programul Național și Planul de acțiuni de dezinstituționalizare și care va fi axat pe dezinstituționalizarea a cca 2000 de persoane din instituțiile rezidențiale pe parcursul a 10 ani.

 

Ligia Beatrice Vasilescu

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.

Invitație: Simpozion – 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan

Invitație la Simpozionul: 183 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan, prin intermediul Infoanunț. Unde? Când?