Omagiu pentru cei care donează sânge

Date:

Share post:

Ministerul Sănătății, împreună cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, au organizat pe data de 14 iunie 2016 mai multe evenimente culturale cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Pe parcursul zile, sute de persoane donează sânge la punctele de colectare amplasate în mun. Chișinău, Bălți și Cahul. Sărbătoarea a început cu un omagiu pentru cei mai activi și responsabili donatori de sânge.

În cadrul evenimentului cultural a fost premiați donatorii voluntari permanenți, donatorii tineri și partenerii fideli, care contribuie la dezvoltarea donării de sânge în Republica Moldova.  

Prezentă la eveniment, viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, a specificat că obiectivul autorităților este de a creşte substanţial numărul de donatori în condiţii de siguranţă, voluntariat şi donări de sânge constante. ”Unul din obiectivele Ministerului Sănătății este de a spori, anual, cu cel puţin 5 la sută, numărul donărilor de sânge voluntare şi sistematice. Și cu acest prilej, Vă mulțumim că dați dovadă de un spirit civic foarte dezvoltat față de suferința pacienților ajunși în situație de sănătate acută și, nu în ultimul rând, contribuiți la asigurarea întregii țări cu component sanguin”, a declarat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

Menționăm că hemoragiile severe reprezintă o cauză majora de mortalitate, morbiditate şi dizabilitate pe termen lung. Totuşi, accesul la sânge inofensiv în cantităţi suficiente şi utilizarea raţională a produselor sanguine rămân în continuare probleme majore la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății încurajează toate ţările, inclusiv partenerii naţionali şi internaţionali, care activează în domeniul hemotransfuzional, să dezvolte un plan de activitate eficient în prevenirea mortalității materne.

În Republica Moldova, necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, anual, fiind colectate, circa 80 mii de donări, care oferă o șansă la viață pentru aproximativ 130 mii de bolnavi. 70% din numărul total de donări sunt oferite de voluntari. Numărul donărilor voluntare s-a majorat de 15 ori, comparativ cu anul 2005.

Sursa: www.ms.gov.md

DSCN6355 DSCN6339

spot_img

Articole asemănătoare

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la … Galerie foto

Cei mai buni dermatologi s-au adunat la ... Pentru a afla unde și mai multe amănunte despre acest minunat eveniment, citim informațiile în cele ce urmează.

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Fotografii fascinante

Iepurașul de Paște vine cu surprize la Muzeul Fotbalului. Muzeul Fotbalului vă invită să petreceți sărbătorile într-un mod unic.

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Foto

Care sunt cele mai relevante aspecte privind starea actuală a învățământului superior românesc. Despre aceasta vorbim pe larg în cele ce urmează.

Nou în Palas Campus. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț

Nou în Palas Campus Iași. Noutatea o vedem în imaginile fascinante, azi, la Infoanunț. Pentru a afla în ce constă această noutate, citim articolul care urmează.